Tiché updaty na pozadí. Google nově eviduje seznam změn u Aktualizací služeb systému Android

  • Velké aktualizace a updaty zabezpečení nejsou všechno
  • Google dokáže Androidy v tichosti aktualizovat na dálku
  • Děje se tak díky tzv. Aktualizacím služeb systému. Víte, kde je najít?

Google na všech Androidech dlouhodobě nabízí pravidelné aktualizace zabezpečení, které opravují zjištěné chyby a zranitelnosti Androidu, k nimž si záplaty týkající se nadstaveb a vlastních aplikací přidávají i sami výrobci. Google však již delší dobu dokáže na Androidy distribuovat větší updaty, a to bez ohledu na „velké“ systémové aktualizace. Jedná se o tzv. Aktualizace služeb systému (Google system updates), u nichž začal americký gigant nově uvádět i detailní seznam změn.

O těchto updatech jako běžný uživatel zřejmě nemáte ani sebemenší tušení, probíhají totiž automaticky na pozadí. Není to však žádná novinka, tato funkce je s námi již od Androidu 10, a jedná se prakticky o jedinou možnost, jak může Google na velké množství telefonů dostat nové systémové funkce. Kupříkladu prosincový aktualizační balíček pro starší Androidy využívá právě funkci Google system updates.

Tyto aktualizace na pozadí jsou dostupné pro smartphony, tablety, hodinky s Wear OS, a dále pak pro Android TV, Google TV, Android Auto, Chrome OS a pro další zařízení, v nichž běží operační systém Android. Updaty se týkají bezpečnosti, soukromí, nouzových režimu, správy účtů, digitálních úložišť, her, lokalizačních služeb, funkcí podpory, konektivity, užitečných nástrojů, doplňků a také funkcí pro vývojáře.

Nejnovější verze mobilního systému od Googlu - Android 12:

Aktualizace služeb systému najdete v Nastavení - Google. V nabídce se třemi tečkami následně vyberte položku Aktualizace služeb systému. Tato funkce je u všech Androidů automaticky aktivní, můžete si ji však ručně vypnout. Google začal u těchto aktualizací nově nabízet seznam změn, ovšem americký gigant se nevrací nijak daleko do historie, na webu podpory si můžete pročíst detaily jen k prosincové a lednové aktualizaci.

A jak zjistit aktuální verzi služeb systému? U Androidů je třeba přejít do Nastavení - Zabezpečení, a zde vyhledat položku Aktualizace systému Google Play. V našem případě však telefon informuje o tom, že je v zařízení aktualizace ze září loňského roku, což není příliš aktuální. Na druhou stranu je možné, že se tyto updaty dostávají jen do těch zařízení, která mají na update „nárok“ nebo jsou pro ně tyto updaty označeny jako „povinné“. Jakou verzi aktualizace systému Google Play máte ve svém Androidu vy?

Diskuze (6) Další článek: Xiaomi rozebralo svůj nejnovější smartphone. Chce ukázat jeho účinné chlazení

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , , Google TV, Seznam, Pozadí, Funkce, Systém, Nastavení, Seznam změn,